Niets romantischer om jullie liefde te vieren dan een bezoekje aan Brugge denk je? Maar wat dacht je van een traditionele liefdesbrief om je lief helemaal in de stemming te brengen? Weet je niet hoe je er aan begint? Lees hieronder de 5 tips uit 1150. Want de liefde is van alle tijden!
Imilda, mijn allerliefste vriendin
In Brugge kwam rond 1150 de Eeckhoutabdij tot bloei op de site waar in 2022 het Brusk wordt opgericht. Op hetzelfde moment in het Italiaanse Verona schreef Maestro Guido zijn “Ars Dictandi” voor dame Imilda, waarmee hij een vrouwelijk publiek de fijne kneepjes van het briefschrijven wilde leren. Hoe schrijf je een liefdesbrief in 1150?
Het romantische Brugge met een gids? Boek de “Tour d’Amour”
Er zijn veel gelegenheden voor een mooie liefdesbrief. Een vrouw kan die richten aan haar man, maar ook een minnaar kan die schrijven aan zijn geliefde.
- Groeten is een kunst. Een beetje overdrijven kan geen kwaad. Je wenst je geliefde zoveel groetjes “als vissen in de zee” of “zomerbloemen op het veld”.
- Benoem de schoonheid.
Bezing de natuurlijke schoonheid van je lief. Lijkt die op een kostbare edelsteen of diamant? Laat haar/hem dan glinsteren met je woorden. - Beroemde duo’s.
Ook in de 12de eeuw waren er heel wat verhalen over beroemde koppels. Schrijf dat neer! Zeg nu zelf: jullie zijn toch even prachtig als de legendarische Paris en Helena, of Pyramus en Thisbe? - Verbeeld je emoties.
Beken dat het je moeilijk valt om je grote gevoelens te beschrijven en zoek naar de gepaste beelden. Want “echte liefde kan je niet onder woorden brengen, zelfs als elk membraan van je lichaam kon spreken.” - Verlang naar fysiek.
Als het een stapje verder mag gaan, schrijf dan dat je verlangt “naar knuffels, zoentjes en andere fijne dingen om samen te doen.”
Zo deed Guido het in 1150. Test deze tips gerust eens uit in je eigen liefdesbrief van de 21ste eeuw. Zend die op naar je allerliefste met een uitnodiging voor een citytrip in Brugge. Om daarna helemaal in de sfeer te komen, tonen de gidsen van S-wan je de meest romantische plekjes en verhalen op de Tour d’Amour.
Bron: F. V. Stella, E. Bartoli – ‘Nuovi testi di “ars dictandi” del XII secolo: i “Modi dictaminum” di maestro Guido e l’insegnamento della lettera d’amore. Con edizione delle epistole a e di Imelda ‘ Studi mediolatini e volgari 55 (2009), pp. 109 – 136. Proofs, Biblioteca Capitolare, Verona.