Valentinus ofte Valentijn

rondleiding romantisch Brugge - S-wan

14 februari, Valentijnsdag, dag der geliefden. Op die dag geven geliefden elkaar extra aandacht, al dan niet met een kaart en/of een cadeautje. Waarom niet met een bezoekje aan Brugge? Minnewater, Bonifaciusbrugje, standbeeld der geliefden, … Genoeg romantische plaatsen in onze mooie stad, allemaal te zien op onze Tour d’amour. Maar wie is nu toch die Valentijn? De gidsen van S-wan vertellen je er alles over, maar hieronder al een voorsmaakje.

Wie van de twee?

In 496 riep de paus 14 februari uit tot de naamdag van de heilige Valentijn. Er was echter een probleem: niemand wist nog wie die Valentijn was. Was het Valentinus van Rome, een Romeins priester vermoord tijdens de christenvervolgingen van de 3de eeuw of was het bisschop Valentinus van Terni, die ook de martelaarsdood stierf? Oplossing: Valentinus is iemand “die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn”.

Chaucer

Het feest van de romantische liefde dankt zijn ontstaan aan Geoffry Chaucer. Die schreef niet alleen de Canterbury Tales, maar ook gedichten. Zo komen in zijn gedicht Parliament of fowls (parlement van de vogels) volgende versregels voor, een rechtstreekse verwijzing naar Valentijn in de romantische betekenis:

For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd comyth there to chese his make

(Want dit was op Sint-Valentijnsdag

Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen)

Legende

Alhoewel niemand nog weet wie de echte Valentijn is, ontstaan er natuurlijk heel wat legendes over diens leven en martelaarschap. Zo kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, die zijn soldaten verbood te huwen. Hij ging er immers van uit dat getrouwde mannen slechte soldaten waren. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Natuurlijk werd hij aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. En dat gebeurde op 14 februari.

De eerste Valentijnskaart

In de gevangenis kwam een cipier bij Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (vandaar de bloemen op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van je Valentinus’ en direct kon ze weer zien.

Spreuken

Valentijnsdag ook is een belangrijke dag voor het weer. Hierbij horen enkele spreuken die volgens volksgeloof het weer voorspellen.

Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.
Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.
Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.

Meer weten over Valentijn en de liefde? De gidsen van S-wan tonen je de meest romantische Brugse plekjes en verhalen op de Tour d’Amour.
Valentinus ofte Valentijn

Andere artikelen