Je bent er bijna

Onze Lieve Vrouwetoren te Brugge

Op mijn coronawandeling passeer ik dagelijks de Nieuwegebrug over het kanaal Brugge – Oostende in Varsenare. Wanneer ik dan het jaagpad richting Brugge oploop, daagt in de onbereikbare verte (wel toch zo’n 6 kilometer ver) een kerktoren op. Ja, daar ligt Brugge. Ja, daar verschijnt al zo’n 700 jaar de Onze-Lieve-Vrouwetoren boven de bomen.

… en wat voor een toren

Als je vroeger vanuit Torhout of Gent of Kortrijk of, zoals ik, uit de richting van Oostende Brugge naderde, is het eerste wat je op een zonnige dag van de stad ziet deze monumentale toren. Hij is inderdaad de hoogste volledig bakstenen toren (ook zijn spitse dak is in baksteen) van de christenheid tot hij in 1500 wordt voorbijgestoken door de toren van de Martinskirche in Landshut. Hij zegt je dat je je doel bijna bereikt hebt. Nog zo’n uurtje of wat stappen en dan ben je er. Dan ben je in Brugge.

122 meter, of toch niet?

122 meter: zo hoog zou de Onze-Lieve-Vrouwetoren boven de stad Brugge uittorenen. Heel wat naslagwerken en toeristische sites en bijna alle Brugse hotelsites vermelden die legendarische hoogte van 122 meter. Legendarisch? Ja, want volgens andere bronnen is de toren slechts 115 meter hoog. Zomaar eventjes een kleine 7 meter lager! Hoe hoog is de toren nu eigenlijk? Vanwaar dat verschil? De S-wangids kan je dit heel snel en eenvoudig verklaren. (Een tipje van de sluier: Brugge ligt op 7 meter boven de zeespiegel).

Op gevaar van eigen leven

Waarom zijn er zo weinig duiven in Brugge? Wel, duiven verblijven in de Brugse binnenstad op eigen risico. Stad Brugge stelt een paar medewerkers aan die de duivenpopulatie binnen de perken moet houden. Je kan ’s morgens hun karakteristieke roep horen terwijl ze een toertje rond de Onze-Lieve-Vrouwetoren draaien. Wie dit zijn ? Ik laat het aan de S-wangids om je dit te vertellen. Ik wil je enkel meegeven dat hun lievelingsvoedsel een lekker mals duifje is…

Buitenvliegen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden er maar drie hoektorentjes bovenaan de toren. In 1938 vloog er immers een met bommen geladen militair vliegtuig tegen, dat neerstortte in de tuin van het Bisschoppelijk Paleis, gelukkig zonder te ontploffen. Het ontlokte aan de secretaris van het bisdom de zeer spitse bemerking: “Er zijn er hier al veel buiten gevlogen, maar het is de eerste keer dat er een binnen vliegt.”

Kom meer te weten over deze grandioze toren en de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Brugge tijdens de S-wan de groepswandeling het Beste van Brugge. Of laat je misschien rondleiden in de kerk met een S-wangids.

Andere artikelen