Cinema Ritz

cinema Ritz Brugge - wandeling Brugge pikant - S-wan

Vlamingstraat 64, het hotel “De Keizerlijke Arend”. Een gebouw met filmtraditie. De Hollandse foorreiziger Willem Krüger heeft er de eerste filmvertoning van Brugge gegeven. In 1921 kregen de Brugse gebroeders D’Hoedt de toelating om een bioscoop “hinderlijke inrichting” te installeren.

In 1924 opent Cinema Edison met 500 zitplaatsen en een achteruitgang in de Kraanrei. Er werden met veel succes vooral slapstickfilms en series en feuilletons uit Amerika vertoont. De uitbater kreeg het echter moeilijk na de Tweede Wereldoorlog. Na wat verbouwingswerken is de uitbater zich dan maar gaan specialiseren in de zogenaamde “blootfilms”.

Wekelijks

Elke week stonden er nieuwe films op de affiche, met veelzeggende titels als “En de vrouw schiep de liefde”, “Meisje van de duivel”, “Zwoele nachten en warme genoegens”, “De kreet der naturisten”, “Als het nacht wordt op de Reeperbahn” (met overgroot succes want zeker vijf keer verlengd). Er ontstond zelfs het gerucht dat de eigenaar elke paar weken dezelfde films met een andere, zelfbedachte titel op het programma zette. Er zou toch niemand zijn die dat opmerkte. Extra veel bruine plakkertjes op de affiches (ook als het niet moest), wekten de illusie dat er superveel bloot te zien zou zijn. Zo heeft hij ook eens maar een halve film vertoond of de spoelen in de verkeerde volgorde afgespeeld en niemand die hier problemen mee had!

Controle

Elke vrijdagavond kwam de commissaris langs met vier agenten om op voorhand te kijken welke passages uit de nieuwste film moesten geknipt worden. Uiteraard zat de zaal steeds helemaal vol voor deze ongecensureerde première.

Al dit in een tijd dat mannen en vrouwen in zwembad Jan Guilini op verschillende uren moesten komen zwemmen, met badkostuums die alles bedekten.

Meer van deze ondeugende kant van Brugge? Schrijf je in voor de S-wanwandeling Brugge pikant. Je maakt er kennis met pikanterieën die je nooit meer vergeet. Bekijk ook het filmpje van de eerste wandeling.

(Bron: Bob Warnier, Brugge en zijn bioscoopverleden, uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring, Brugge 2013; Foto: Brugse beeldbank EGC001000032 en EGC001000033)

Andere artikelen