Raveel en de zwanen

Raveel en de zwanen

Er was eens … de Triënnale Brugge, die van 1971, de tweede in de rij. De affiche voor die tentoonstelling werd gemaakt door Roger Raveel, kunstenaar die vandaag, 50 jaar later, met een overzichtstentoonstelling in Bozaar in de kijker staat. Hij ontwierp echter niet alleen die affiche.

Pop-up kunst

Toen op een morgen de “zwanenwachter” zijn zwanen voerde aan het Begijnhof, zag hij een viertal zwanen rustig peddelen op het Minnewater. Ontsnapt, was zijn eerste gedacht. Bij nader toezien hadden die houten zwanen een vierkant gat in het midden van hun lijf. Het was een pop-up kunstwerk van Roger Raveel, lang voordat die term bekend zou worden. Raveel’s zwanen bleken echter niet zozeer een deel te zijn van de Triënnale 1971, als ze wel een kritische aanklacht waren tegen de vervuiling van de Reien, die, volgens Raveel tegen iedereen die het horen wilde, de schone stede van Brugge absoluut geen eer aandeden. De Brugse burgervader, Michel Van Maele, kon hier echt niet mee lachen en stuurde dan ook de zwanenwachter uit om Raveel’s zwanen te vangen en op te hokken in een of ander stadsmagazijn. Zo gezegd zo gedaan, tot groot jolijt van Raveel, die die gewelddadige verwijdering van zijn zwanen op zijn beurt maar niks vond en dat ook luidkeels verkondigde tegen al wie het horen wilde, vooral dan de nationale pers die er een vette kluif aan had.

Einde goed al goed

Al bij al is het toch nog goed gekomen, zowel tussen Raveel en Brugge als met de Brugse Reien. Die zijn nu zo proper dat erin kan gezwommen worden tijdens de zomermaanden. Dank u, Roger! En Roger Raveel heeft nog heel wat kunst achtergelaten in Brugge. Ga maar eens in het Groeningemuseum kijken. Hij heeft in 2002 ook negen unieke vlaggen met Brugse stadsgezichten gemaakt voor de Gouden Boomstoet in de winkelstraten van Brugge. En wie niet ontbrak waren… zijn zwanen.

Triënnale Brugge 2024

Ditmaal zonder Roger Raveel, daarvoor moet je naar Brussel, maar tussen 13 april en 1 september kan je 13 grote installaties van nationale en internationale kunstenaars bezoeken in onze stad. En hoe beter dan dit te doen met een S-wan gids die je er alles over kan vertellen. Lees ook onze andere blogs over Triënnale Brugge 2021 en boek je bezoek van de Triënnale Brugge 2021 bij S-wan.

(Foto: Argos Centre for Art and Media)

Andere artikelen

322ingridd
322ingridd
2022-10-14
Visit in Brugge with the colleagues When calling for the price of a guided tour, I had Hélène on the phone. Rather than selling her tours she asked questions, understood my needs and shared her recommendations. We selected the chocolate tour. (mix of EU and US colleagues) Hélène was a wonderful guide. Very funny, interested in us , well prepared (linked the explanations to our Pharma business), no pressure, good pace, flexible! shared perspectives. Of all the quides we ever had ... she was the best! Don't hesitate and win time preparing your trip- assure you are in good hands ! Just relax and enjoy the stories of Hélène!
Jenna J
Jenna J
2022-06-25
Best personal tour with fantastic guide! I would highly recommend the 'best of Bruges' tour - we were a family of 5 and had a private tour, shown around by the most fantastic tour guide, Frank. He was superb! So knowledgeable and made the experience. Fantastic! You will not be disappointed.
Virginie C
Virginie C
2019-06-25
Guide compétent et sympathique J'ai réservé une visite quelques jours avant notre arrivée. Très bien conseillée par mon interlocutrice. Nous avons passé 2 heures de promenade très agréable avec un guide expérimenté et disponible. Top.