En toen werd er op de deur geklopt – Memling in Sint-Jan

rondleiding memling Sint-Jan-Brugge - S-wan

Een vreemdeling klopt aan

BONK! BONK! Op een donkere nacht van januari 1477 wordt er aangeklopt aan de grote poort van het Sint-Janshospitaal. Broeder Alfons stommelt de trap af, opent de deur en duikt meteen in z’n warme pij om de striemende kou af te weren. Het sneeuwde hard. In de gierende wind hoort hij een zucht en een duistere gestalte valt neer voor zijn voeten. “Hulp, haal hulp!” roept Alfons en meteen komen drie broeders aangesneld om de vreemdeling op te tillen en in de centrale kamer neer te leggen.

Drie dagen en drie nachten waakten ze bij hem. Hij kreeg een bed en voedzame maaltijden om aan te sterken. Langzaamaan begon de vreemdeling weer te spreken. Hij bleek een huursoldaat te zijn uit het leger van Karel de Stoute die in de dramatische veldslag van Nancy was gesneuveld. De soldaat was beroofd en zwaargekwetst naar Brugge gekomen. Hij zei geen naam, en bleef uiterst geheimzinnig over zijn afkomst.

TICKETS: Van Bonifaciusbrug tot BRUSK: Brugges eigen museummijl 

Het wonder geschiedt!

Op een dag leende hij bij broeder Alfons enkele panelen, wat olieverf en een penseel, om zich bezig te houden. Hij voelde zich nog te zwak om te vertrekken, maar was het lange wachten moe. De broeders lieten hem zijn gang gaan. Na enkele weken onthulde hij een prachtig werk: Zijn Sint-Ursulaschrijn gaf luister en glans aan één van de belangrijkste relikwieën van de broeders en zusters van Sint-Jan.

De mysterieuze soldaat had zich ontpopt tot een geniale kunstenaar: Hans Memling. Hij vestigde zich in de stad en kreeg opdrachten van verschillende vooraanstaande bewoners. Hij werd uiteindelijk zelf één van de belangrijkste Brugse poorters, en werd begraven op het rijkenkerkhof van Sint-Gillis. In het Sint-Janshospitaal vindt men nog steeds een Memlingkamer.

Voorbij de legende: de Memlingcollectie van het Sint-Janshospitaal

Een museumcollectie verzamelen hangt minder af van gelukkig toeval dan je zou denken. De zusters van Sint-Jan hebben in de 19de en 20ste eeuw veel moeite gedaan om hun 6 prachtige Memlings, waarvan ze verschillende zelf hadden besteld, te conserveren en te tonen aan het publiek. Ze kregen daarbij kritiek én ondersteuning van persoonlijkheden zoals James Weale (1832-1917), die het niet zo hoog op had met de Memlinglegende. Met Memlings werken des te meer. U kan deze passionele en licht ontvlambare kunsthistoricus leren kennen op onze wandeling.

TICKETS: Van Bonifaciusbrug tot BRUSK: Brugges eigen museummijl

Andere artikelen