Vliegveld of vuilnisbelt? Fietsen in Brugse velden

fietstocht vliegveld Brugge - S-wan

Op één van onze groene uitstappen per fiets neemt S-wan – Speciale Wandelingen – u mee naar een Brugs veld met een bevlogen geschiedenis. 

Zin om ook eens mee te fietsen langs de Brugse velden met een officiële stadgids? Schrijf u onderaan in voor onze nieuwsbrief.

Gemene graasgrond

In de schaduw van het geboortekasteel van Lodewijk van Male (°1329) ligt het MaleveldOp het eind van de 18e eeuw kreeg dit heidegebied een speciale stervorm en werd het verpacht als gemeenschappelijke graasgrond aan de arme boeren van Male. Hoe kwam die adellijke grond dan bij de arme lieden terecht? Door juffrouw van Beveren, zegt de legende.

Geïnteresseerd in Margaretha van Male en de andere Bourgondische Hertoginnen? Boek onze themawandelingen in de binnenstad van Brugge.

De beestige familie van Beveren

Juffrouw van Beveren liet zich niet koeioneren. In een familiale vete gaf ze al haar grond aan de armen. Een kleine ingreep als kind had haar met opzet onvruchtbaar gemaakt, om te vermijden dat de familiegronden over eventuele kleinkinderen zou worden verdeeld. Kortom, ze werd “behandeld als een beest”, en schonk de grond daarom “aan de beesten van de armen”. Enkel Maalse koeien waren toegestaan tegen een billijke vergoeding.

Airport Bruges East

Vandaag heeft Brugge geen luchthaven meer. Maar in oorlogstijd 1914-18 werd een deel van het Maleveld opgeëist om vliegtuigen te doen landen. De lokale bevolking zorgde voor Bed & Breakfast. In 1939 startte het Belgische leger met de aanleg van een vliegveld in overleg met de eigenaars. Nog voor het einde van de werken landde de Duitse bezetter. Vier jaar lang verdienden de Malenaars hun boterham door de terreinen te onderhouden. De Canadese bevrijdingstroepen rolden er ook hun reusachtige vliegmatten uit. Na de passage van één beschoten vliegtuig, één dode en een paar gewonden was de rol van het vliegplein uitgespeeld.

Brugge bezoeken? Op vliegenenparkeren.be vind je de beste vlieg- en parkeermogelijkheden in België.

Voetballen op de vuilnisbelt

In 1947 werd het veld vol aardappelen gezet. Zelfs de welgestelde stedelingen stortten zich uitgehongerd op de velden “als spreeuwen”, tot groot vermaak van de lokale boeren. Even hing er een deal in de lucht (1973). Het bestuur zou geld krijgen voor een sport- en speelplein als ze een deel van het veld zouden verkopen als vuilnisbelt. De voetbalterreinen zijn er uiteindelijk gekomen, maar de groene velden zijn er gelukkig gebleven.

Benieuwd om met een gids deze omgeving te verkennen. Schrijf u onderaan in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer we deze fietstocht organiseren.

Foto’s met dank aan Beeldbank Brugge, Heemkunde Male, S-wan

Andere artikelen

322ingridd
322ingridd
2022-10-14
Visit in Brugge with the colleagues When calling for the price of a guided tour, I had Hélène on the phone. Rather than selling her tours she asked questions, understood my needs and shared her recommendations. We selected the chocolate tour. (mix of EU and US colleagues) Hélène was a wonderful guide. Very funny, interested in us , well prepared (linked the explanations to our Pharma business), no pressure, good pace, flexible! shared perspectives. Of all the quides we ever had ... she was the best! Don't hesitate and win time preparing your trip- assure you are in good hands ! Just relax and enjoy the stories of Hélène!
Jenna J
Jenna J
2022-06-25
Best personal tour with fantastic guide! I would highly recommend the 'best of Bruges' tour - we were a family of 5 and had a private tour, shown around by the most fantastic tour guide, Frank. He was superb! So knowledgeable and made the experience. Fantastic! You will not be disappointed.
Virginie C
Virginie C
2019-06-25
Guide compétent et sympathique J'ai réservé une visite quelques jours avant notre arrivée. Très bien conseillée par mon interlocutrice. Nous avons passé 2 heures de promenade très agréable avec un guide expérimenté et disponible. Top.