OLV met de inktpot of OLV van Aardenburg?

rondleiding Onze Lieve Vrouw Maria Brugge - S-wan

Onze-Lieve-Vrouw patrones van de ambtenaren

Wist je dat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot op de hoek van het Brugse stadhuis de patrones van alle ambtenaren op de Burg is? Ze houdt niet voor niets een inktpot in de hand. Bepaalde ambtenaren moesten onder dit beeld zelfs de eed op geheimhouding zweren.

Brugge of Aardenburg?

Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot siert al 600 jaar de hoek van ons stadhuis. Nu hoor je continu dat dit het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Aardenburg is. Wat nu, Brugse of Aardenburgse inktpot?

De Mariaverering in Aardenburg is sinds einde van de dertiende eeuw geconcentreerd op een miraculeus Mariabeeld. Zo’n drie eeuwen lang overleeft dit beeld jaarlijks het bezoek van duizenden pelgrims van alle rangen en standen. Maar het beeld wordt niet gesmaakt door de Geuzen. Het sneuvelt onder hun hamers in het begin van de zeventiende eeuw. Weg Onze-Lieve-Vrouw van Aardenburg.

Van Aardenburg naar Brugge of van Brugge naar Aardenburg?

Of toch niet? Zo’n 100 jaar later ontstaat het gerucht dat het Aardenburgse beeld niet vernietigd is, maar miraculeus in de gevel van het Brugse stadhuis is beland! Daarom wordt dit beeld voortaan als Onze-Lieve-Vrouw van Aardenburg vereerd. De ironie van de geschiedenis wil dat, op grond van de foute overtuiging dat het Brugse beeld het Aardenburgse beeld is, dit Brugse beeld als voorbeeld dient voor een nieuw Aardenburgs beeld.

O Maria die daar staat!

Het Brugse beeld is dus wel degelijk oer-Brugs. Aardenburg bezit een kopie. Mysterie opgelost. Meer dergelijke verhalen over de vele Onze-Lieve-Vrouwbeelden in Brugge hoor je tijdens onze wandeling O Maria die daar staat! Boeken kan via O Maria die daar staat! 

Andere artikelen