OMG, Van Eyck LIVED here

Jan van Eyck wandeling Brugge 1 - S-wan

Olieverf

Neen, Jan van Eyck heeft de olieverf niet uitgevonden, wat men tot ver in de 19de eeuw ook mocht beweren. Ja, de distilleerkolf op zijn standbeeld verwijst ernaar, maar toch is het niet waar. By the way, wist je dat Jan van Eyck twee standbeelden heeft in Brugge?

Mysterie

Er zijn honderden boeken geschreven over Jan van Eyck en toch blijft die man een echt mysterie. Waar en wanneer zag hij het levenslicht? Wie was zijn familie? Waar is hij opgeleid? Het staat nergens geschreven. Het is een hele puzzel, maar Van Eyck tot paneel kan dat mysterie toch een beetje ontrafelen.

Op reis

Wat zeker is, is dat Jan gewerkt heeft voor Filips de Goede, de hertog van Bourgondië die in Brugge het mooie weer maakte in de 15de eeuw. Jan heeft een aantal reizen voor hem gemaakt. Dat staat geschreven. Bestemming? Geheim! Was Jan van Eyck dan toch een spion? Ook wat hij in al die jaren verder gekonterfeit heeft voor de hertog is … een mysterie.

Bruggeling

Wat zeker is, is dat Jan de laatste tien jaar van zijn leven in Brugge heeft gewoond en gewerkt. Dat staat geschreven. We weten zelfs waar in Brugge hij al de vandaag aan hem toegekende schilderijen heeft geschilderd, ja ook het Lam Gods. Zij van Gent zullen dit natuurlijk niet graag horen.

Sporen

Jan van Eyck heeft zijn sporen nagelaten in Brugge. Zijn kanunnik Van der Paele aanbidt het kindje Jezus in het Groeningemuseum, waar ook het portret van zijn Margaretha te zien is. Jan beschilderde zes beelden van het Stadhuis. Zelfs het ontwerp van de koorbanken in de kathedraal zou van zijn hand zijn.

Spoorloos

Ook begraven werd Jan in Brugge, zelfs twee maal. Dat staat geschreven. Zijn graf is echter spoorloos. De schuld van de Fransen die Brugge eind 18de eeuw bezet hielden en die toen ook zijn Brugse schilderijen naar Parijs ontvoerden. Die zijn gelukkig teruggekeerd toen Napoleon in het zand beet in Waterloo. Spijtig genoeg is de plaats van zijn stoffelijke resten een … mysterie.

Van Eyck tot paneel

Wil je Jan van Eyck ontmoeten en hem echt leren kennen? Boek dan je wandeling Van Eyck tot paneel bij S-wan.

Lees ook onze Blog: Jan van Eyck in Brugge. Rode tulband en groene papegaai

Andere artikelen

322ingridd
322ingridd
2022-10-14
Visit in Brugge with the colleagues When calling for the price of a guided tour, I had Hélène on the phone. Rather than selling her tours she asked questions, understood my needs and shared her recommendations. We selected the chocolate tour. (mix of EU and US colleagues) Hélène was a wonderful guide. Very funny, interested in us , well prepared (linked the explanations to our Pharma business), no pressure, good pace, flexible! shared perspectives. Of all the quides we ever had ... she was the best! Don't hesitate and win time preparing your trip- assure you are in good hands ! Just relax and enjoy the stories of Hélène!
Jenna J
Jenna J
2022-06-25
Best personal tour with fantastic guide! I would highly recommend the 'best of Bruges' tour - we were a family of 5 and had a private tour, shown around by the most fantastic tour guide, Frank. He was superb! So knowledgeable and made the experience. Fantastic! You will not be disappointed.
Virginie C
Virginie C
2019-06-25
Guide compétent et sympathique J'ai réservé une visite quelques jours avant notre arrivée. Très bien conseillée par mon interlocutrice. Nous avons passé 2 heures de promenade très agréable avec un guide expérimenté et disponible. Top.