De duivel hale hem – Duistere nachten

rondleiding duistere nachten Brugge 2 - S-wan

De oogst is binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar ligt klaar. Het feest van het einde van de zomer kan beginnen, het feest van Halloween. In deze ene nacht van het jaar bedreigen grote gevaren de levenden. Die nacht houdt de grens tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke op te bestaan.

Jack O’Lantern

Mijn naam is Jack, Jack O’Lantern. Lang geleden was ik de smid in een dorp in de buurt van Brugge. Op een avond stond de duivel voor de deur van mijn smidse om me mee te tronen naar de hel. Ik vond dat echter niet zo’n goed idee. Dus beraamde ik een list en daagde de duivel uit om om ter eerst in de top van de grote eik voor mijn smidse te klimmen. Als ik eerst was, mocht ik op aarde blijven, was hij eerst moest ik mee naar de hel. IJdel als hij was, zat hij al in de top nog voor ik aan de klim begon. Toen kerfde ik een kruis in de stam waardoor hij niet meer naar beneden kon. Ik liet de jammerende duivel dan beloven dat, in ruil voor zijn vrijheid, hij nooit meer op mijn drempel zou verschijnen om me naar de hel te lokken.

Stairway to heaven, highway to hell

Toen ik ettelijke jaren later stierf, nam ik eerst de trap naar de hemel. Aan de poort aangekomen wilde Sint-Pieter mij niet binnenlaten. Ik moest maar naar de hel lopen volgens hem. De duivel kende mij echter nog en door zijn belofte gebonden, weigerde hij de hellepoort te openen. Hij joeg me weg met wat brandende kooltjes. Die kooltjes in mijn pompoen verlichten nu mijn weg terwijl mijn geest door Brugge dwaalt.

Duistere nachten

‘t Is vannacht een nacht waarin de geesten van de gestorvenen terugkeren uit de Onderwereld om wraak te nemen op de levenden door bezit te nemen van hun lichaam. Er sluipt die nacht veel kwaad rond. Alles wat boosaardig en wraakzuchtig is, waart door de straten van de stad. Duivels en heksen, geesten en vampiers, monsters en moordenaars jagen deze nacht de eenzame wandelaar de stuipen op het lijf.

Smaakt mijn verhaal naar meer? Wie durft het aan om samen met Jack O’Lantern de Duistere Nachten van Brugge te trotseren? Wie durft?

Andere artikelen

322ingridd
322ingridd
2022-10-14
Visit in Brugge with the colleagues When calling for the price of a guided tour, I had Hélène on the phone. Rather than selling her tours she asked questions, understood my needs and shared her recommendations. We selected the chocolate tour. (mix of EU and US colleagues) Hélène was a wonderful guide. Very funny, interested in us , well prepared (linked the explanations to our Pharma business), no pressure, good pace, flexible! shared perspectives. Of all the quides we ever had ... she was the best! Don't hesitate and win time preparing your trip- assure you are in good hands ! Just relax and enjoy the stories of Hélène!
Jenna J
Jenna J
2022-06-25
Best personal tour with fantastic guide! I would highly recommend the 'best of Bruges' tour - we were a family of 5 and had a private tour, shown around by the most fantastic tour guide, Frank. He was superb! So knowledgeable and made the experience. Fantastic! You will not be disappointed.
Virginie C
Virginie C
2019-06-25
Guide compétent et sympathique J'ai réservé une visite quelques jours avant notre arrivée. Très bien conseillée par mon interlocutrice. Nous avons passé 2 heures de promenade très agréable avec un guide expérimenté et disponible. Top.