Simon Stevin van Brugge, een universeel genie

rondleiding Simon Stevens Brugge 1 - S-wan

De meeste Bruggelingen kennen het Simon Stevinplein vooral als de locatie van de Pizzahut, The Chocolate Line en Ellies Burger. Af en toe kijkt er eens iemand omhoog naar het standbeeld midden op het plein. Hoog verheven op zijn sokkel zien ze een ernstig kijkende wetenschapper met een passer in zijn hand.

Ik wed dat de meeste mensen die op het Simon Stevinplein komen, niet weten wat voor een bolleboos deze man was. Hij was een genie en zijn tijd ver vooruit op vele vlakken. Had de Nobelprijs in de 16de eeuw bestaan, hij had er zeker enkele in de wacht gesleept: een wonder was voor hem geen wonder.

Van Bruggeling tot Hollander

Simon Stevin wordt geboren in Brugge in 1548. Hij is nog geen 20 jaar oud als in 1566 in Hondschote de Beeldenstorm losbarst. Rond zijn dertigste, midden in de godsdiensttroebelen, beslist hij – zoals zovele geleerden – naar het noorden te trekken. In 1581 vinden we hem terug in Leiden. Daar levert hij als wetenschapper, én als militair ingenieur van Maurits van Nassau, een belangrijke bijdrage aan Nederlands Gouden Eeuw.

Een homo Universalis

Zijn vakdomeinen waren velerlei: boekhouding en financiën, algebra, fysica, fortenbouw en waterwerken, stedenbouw, sterrenkunde en navigatie, ingenieurswetenschappen – hij vond de zeilwagen uit – en staatkunde. Een echte Homo Universalis. Hij publiceerde vele werken in het “Nederduyts”. Hij voelde zich waarschijnlijk meer uitvinder dan geleerde, getuige een van zijn belangrijkste motto’s: “De spiegheling omwille van de daet” (de theorie is er omwille van de praktijk).

Terug thuis: een controversieel standbeeld

Brugge heeft vele eeuwen zijn geleerde zoon – die zijn werken vaak ondertekende met “Simon Stevin van Brugghe” – vergeten. Dat hij protestant was, lag in het katholieke Brugge héél moeilijk. Zelfs 300 jaar na zijn geboorte, bij de oprichting van zijn standbeeld in 1846, was er nog heel wat controverse.

Laat je op sleeptouw nemen door S-wan

Deze gegidste S-wanwandeling  Een wonder is geen wonder. in zijn geboortestad werpt een uniek licht op de levensloop van Simon Stevin, op zijn werk, zijn publicaties en ten slotte op het standbeeld op het naar hem vernoemde plein. Deze S-wanwandeling is de ideale voorbereiding op de tentoonstelling “Simon Stevin van Brugghe, 1620-2020. Hij veranderde de wereld.” (in het Brugse Stadsarchief van 29 augustus tot en met 29 november 2020). Boek uw tickets op Een wonder is geen wonder.

Lees ook onze andere Blog over Simon Stevin: Wetenschapper duidelijk. Enig mogelijke taal van Adam en Eva

Andere artikelen

322ingridd
322ingridd
2022-10-14
Visit in Brugge with the colleagues When calling for the price of a guided tour, I had Hélène on the phone. Rather than selling her tours she asked questions, understood my needs and shared her recommendations. We selected the chocolate tour. (mix of EU and US colleagues) Hélène was a wonderful guide. Very funny, interested in us , well prepared (linked the explanations to our Pharma business), no pressure, good pace, flexible! shared perspectives. Of all the quides we ever had ... she was the best! Don't hesitate and win time preparing your trip- assure you are in good hands ! Just relax and enjoy the stories of Hélène!
Jenna J
Jenna J
2022-06-25
Best personal tour with fantastic guide! I would highly recommend the 'best of Bruges' tour - we were a family of 5 and had a private tour, shown around by the most fantastic tour guide, Frank. He was superb! So knowledgeable and made the experience. Fantastic! You will not be disappointed.
Virginie C
Virginie C
2019-06-25
Guide compétent et sympathique J'ai réservé une visite quelques jours avant notre arrivée. Très bien conseillée par mon interlocutrice. Nous avons passé 2 heures de promenade très agréable avec un guide expérimenté et disponible. Top.