Brugse gidsen

Voor een Brugse rondleiding

Frank Laperre - gids Brugge S-wan

Frank Laperre

Gids & voorzitter van het bestuur

Ik gids jullie graag door onze mooie stad Brugge. Naar gekende en minder gekende plaatsjes. Met bijzondere verhalen en pittige anekdotes.

Johan Breyne - gids Brugge S-wan

Johan Breyne

Gids & Secretaris

Zonder mijn hoed zie je me nooit in de massa. Ik wil mijn be- en verwondering over die grote Bruggelingen zoals Jan van Eyck, Lodewijk van Gruuthuse, Anselm Adornes en Simon Stevin delen met de bezoeker. Maar Brugge is voor mij ook die stad met twee gezichten: middeleeuws en modern, conservatief en progressief, traditioneel en toekomstgericht, religieus en werelds. Ook dat aspect ligt mij nauw aan het hart. Anders gezegd, ik ben gebeten door het vroegere en het hedendaagse Brugge!

Chris Depuydt - gids Brugge S-wan

Chris Depuydt

Gids & penningmeester

Brugge, een godsgeschenk voor een stadsgids. Van Brugge uit het verre verleden tot het hedendaagse Brugge, als gids ben je er nooit over uitverteld en nooit stopt de zoektocht naar bijkomende informatie. Met veel enthousiasme probeer ik mijn kennis te delen door jullie mee te nemen op verkenning in en rond Brugge. Samen dus op pad voor een boeiende wandeling gebracht met een subtiel vleugje humor en heel graag met veel interactie van jullie.

Anne Billiet - gids Brugge S-wan

Anne Billiet

Gids & bestuurslid

Ik ben een enthousiaste gids die o zo graag de mooiste plekjes van Brugge laat zien. Ik hou echt van de Magdalenakerk omdat je er zo heerlijk kunt schommelen en genieten van de stilte.

Linde Drooghmans - gids Brugge S-wan

Linda Drooghmans

Gids & Bestuurslid

Waarom is een mannenzakdoek groter dan een vrouwenzakdoek? (Liesbet Stevens). 

Of met andere woorden waarom heeft his-story zoveel meer impact dan her-story ?

Beter je verliezen in de passie dan de passie te verliezen, dat is mijn Brugge!
Fabuleus mooie plek, de weerspiegeling in de reien…pure schoonheid!

David Serlet - gids Brugge S-wan

David Serlet

Gids & bestuurslid

Ik ben een reiziger; dwalend, zoekend en altijd onderweg. Na mijn master nestte ik een aantal jaren in Spanje. Ik werd een kind van de zon, met een vurig kloppend, gloeiend hart. Tot op vandaag kolkt het Zuiden in mijn bloed. Brugge het Venetië van het Noorden? Nee, als kosmopolitische, voormalig Spaanse stad veeleer een plak Zuiden bij de Noordzee.

Unesco heeft Brugge begrepen: Een goed bewaard middeleeuws stadsweefsel, groene longen, badend in het licht met in de aderen een duister eeuwenoud gemoed. Mysterieus en tegelijk zo open. Een verhaal vol passie; mijn passie als “guide with a twist”. Spaanse sporen en een actieve inzet voor het herbestemmen, restaureren en veiligstellen van (religieus) erfgoed vormen mijn enthousiaste gidsen-DNA. Dit is mijn 21ste-eeuwse ontmoeting met de stad.

Brugge herleefd/t, Brugge beleefd.

Marc Coudeville - gids Brugge S-wan

Marc Coudeville

Gids & Dispatcher

Het geboortehuis van Guido Gezelle alsook Gezellemuseum

Hier, aan de Rolweg, nabij de Sint-Janshuysmolen, kom ik graag onthaasten. Ik waan me de molenaar die er ooit aan Gezelle zijn liefde voor het vertellen van verhalen doorgaf in de schaduw van de molen. ‘Sterk is de tale der woorden’ hier, in het ‘stille’ Brugge, waar het altijd aangenaam vertoeven is. Ik verstil en verwonder me telkens weer hoe deze ‘Verloren Hoek’ -far from the madding crowd- een speciaal ‘plekske’ is dat het meer dan waard is om (weer) te komen ontdekken.

Kurt Gotze - gids Brugge S-wan

Kurt Götze

Gids & oprichter van S-wan

Ik ben een enthousiaste gids die o zo graag de mooiste plekjes van Brugge laat zien. Ik hou echt van de Magdalenakerk omdat je er zo heerlijk kunt schommelen en genieten van de stilte.

Geert Gruyaert - gids Brugge S-wan

Geert Gruyaert

Gids & medeoprichter van S-wan

Mijn favoriete plekje in de stad betreft een dakenspel gezien vanop het binnenplein van het Oud Sint-Janshospitaal. Diverse stijlen architectuur zijn er te herkennen, geschiedenis druipt er van af: Romaanse toren, Middeleeuws hospitaal, gevel in Scheldegotiek en statige bakstenen toren van de Onze-Lieve-Vrouw kerk. Maar evengoed plaatsen waar altijd heel veel mensen samen kwamen, in de kerk en in het hospitaal. Wat ben ik zelf klein bij dit alles. Maar wie zoekt, die vindt (mij).

Jeroen Vantorre - gids Brugge S-wan

Jeroen Vantorre

Gids

Zot van Brugs Erfgoed. Speciale fetish voor straatmeubilair uit een onverwacht verleden: Bourgondische stoepbalusters,  vergeten edelsmeedwerk, en mysterieuze geodetische merktekens.

Liesbet Neirynck - gids Brugge S-wan

Liesbet Neirynck

Gids

Zot van de unieke geschiedenis van Brugge en in het bijzonder van de Bourgondische 15de eeuw.

Mijn favoriete plek in Brugge is het Jan van Eyckplein waar je met wat verbeelding het broeierige havenleven van de late middeleeuwen zo weer tot leven voelt komen.

 

Suzy Borms - gids Brugge S-wan

Suzy Broms

Gids

Ben een “aangespoelde” in Brugge sinds begin 1997. Ondertussen voel ik er mij als een vis in het water. Tijdens mijn rondwandelingen – alleen of met een groepje geïnteresseerden – krijg ik altijd een prettig vakantiegevoel. Het is dan ook een stad waar je dikwijls een andere bril kan opzetten om de dingen te bekijken. Ik hou het graag gezellig met een vleugje humor, ook al kan het over serieuze thema’s gaan.

Christel Aspeslag - gids Brugge S-wan

Christel Aspeslag

Gids

Brugge was en is nog steeds een fascinerende stad. Ik neem jullie graag mee in de verhalen die schuilen achter de Brugse gevels en de ongekende plekjes.

Mijn favoriete site is de omgeving van de OLV-kerk met het stadspaleis van Gruuthuse en het oud Sint-Janshospitaal. Ook het Sint-Annakwartier, een oude volksbuurt van Brugge met verrassende highlights, vind ik een leuke plek om rond te dwalen.

 

Alda Renquet - gids Brugge S-wan

Alda Renquet

Gids

Als ‘nieuwe’ Bruggeling vind ik nog elke dag nieuwe, mooie, gezellige plekjes in Brugge. Deze deel ik graag met onze bezoekers van over de ganse wereld.

Mijn favorieten zijn moderne kunst, kant en (tijdelijke) tentoonstellingen.

Karl Duc - gids Brugge S-wan

Karl Duc

Gids

Brugge is meer dan de Middeleeuwen. Mijn interesse gaat uit naar sociale en industriële geschiedenis, de wereldoorlogen en de twintigste eeuw. Die geschiedenis is minstens even boeiend als die van de Bourgondiërs.

Sabrina Iide - gids Brugge S-wan

Sabrina Ide

Gids

Als niet-Bruggeling ervaar ik de stad vanuit het perspectief van een bezoeker. Ik blijf me verwonderen over de pracht van de gebouwen, voel de magie van de reitjes, passeer met een glimlach over gezellige pleinen, geniet van de rust op stille plekjes… mijn ‘Brugge-gevoel’ deel ik graag met anderen. Daarnaast ben ik geeky en een filmliefhebber, dus het gebeurt dat ik vanuit die invalshoek zaken benader.

Mijn favoriete plek in de stad is de omgeving van de centrale museumsite: het Sint-Janshospitaal, de O.L.V.-kerk Museum, Gruuthusemuseum en Groeningemuseum worden met elkaar verbonden door het pittoreske Hof Arents, de romantische Bonifaciusbrug, mysterieuze reitjes, bijzondere straten, de adembenemende binnenhof van Gruuthuse en verrassende museumtuintjes van het Groeningemuseum. Heerlijk om daar rond te wandelen of op een bankje de wereld aan je voorbij te zien trekken terwijl je je omgeven voelt door historie.

Patrick Ornelis - gids Brugge S-wan

Patrick Ornelis

Gids

Ik woon op één van de deelgemeenten maar ’s avonds na mijn dagtaak (administratief in onderwijs) is een wandeling door de historische binnenstad een “verademing”.

Eén van mijn lievelingsplekjes is het Begijnhof, de combinatie van de mooie witte huisjes met de “Spirituele” stilte is onbeschrijfelijk.

Hopelijk ontmoeten we mekaar en mag ik je laten delen in mijn “Brugge-Beleving”.

 

Reinhoud van acker - gids Brugge S-wan

Reinhoud Van Acker

Gids

Je beleeft zoveel meer door een stad te ontdekken met een gids. Want een gids kan je de verhalen achter de gebouwen en gevels brengen en allerlei onverwachte verbanden leggen. Laat nu Brugge vol van verhalen en vele boeiende personages zitten. Het is mijn passie om die tot bij jou te brengen.

Dirk Vercoutter - gids Brugge S-wan

Dirk Vercoutter

Gids

Waarom ik gids? Een passie voor de natuur en de geschiedenis. In de hoop dat ik deze passie en interesse een stukje kan doorgeven aan de wandelaars, volwassenen en kinderen.

Niet alleen de schoonheid van dit alles, de blijvende verwondering van en voor de ons omringende wereld.

Christine Vercruyce - gids Brugge S-wan

Christine Vercruyce

Gids

Eén van mijn favoriete plekken in Brugge is het zicht aan de Smedenpoort, vanop de voetgangersbrug. De moderne architectuur van de wandelbruggen, de groene oase van de vesten en de rijke stadsgeschiedenis: veel van wat Brugge te bieden heeft in één oogopslag. Met wat fantasie ga ik terug in het verleden en zie ik middeleeuwse wachters aan de okergele stadspoort staan die een wachtwoord vragen.

Brugge barst van verhalen. Welke zijn jouw interesses? Ik ga er met veel enthousiasme op in! ‘Zorg en onderwijs door de tijden heen’ is mijn ding, maar evengoed spring ik op de kar van een hedendaagse tentoonstelling, ga ik op zoek naar vrouwen achter hertogen, duik ik met kinderen in ons verleden, kortom, wat mij betreft, iedereen welkom!

Therese Storms - gids Brugge S-wan

Thérèse Storms

Gids

En temps que plus ancienne guide diplômée du groupe, je puis dire que je prends toujours autant de plaisir et de fierté à présenter et faire mieux connaître ma ville aux visiteurs intéressés et ce dans ma langue maternelle: le français .

Maarten Noe - gids Brugge S-wan

Maarten Noë

Gids

Waarom ik gids: de combinatie van liefde voor mijn stad, liefde voor geschiedenis en aardrijkskunde en een algemene drang om anderen daarmee te willen besmetten ;).

– Favoriete onderwerp: het ontstaan van Brugge en de vroegste geschiedenis met in de hoofdrol plunderende Vikings, een graaf met een ijzeren arm, een rivier die niet meer bestaat en nog veel meer.

– Favoriete plekken in Brugge: het plein voor Gruuthuse: de plaats waar ik telkens het langst moet wachten voor ik mijn verhaal kan beginnen omdat iedereen zich verliest in het maken van foto’s.

Yanik Dumazy - gids Brugge S-wan

Yanik Dumazy

Gids

Ik laat je niet alleen de stad zien, maar kan je meenemen doorheen het Brugse ommeland om de mooie zwinstreek te ontdekken.